понедељак, 20. мај 2013.

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ ПРОСВЈЕТЕ И ВСНМ ЗАГРЕБА

Банијски пјеснички кружок



У Загребу је у организацији Српског културног друштва Просвјета и ВСНМ-а Загреба у вечерњим сатима Дана побједе, 9. маја, одржано књижевно вече “Банијски пјеснички кружок” на којој су гостовали пјесници Милош Кордић, Небојша Деветак, Никола Вујчић и Бранимир Кршић, поријеклом Банијци, од којих данас тројица живе у Србији, а Кршић у БиХ.Повод гостовања је десет година сарадње “Просвјете” с Кордићем, Деветаком и Вујчићем, као и почетак нове сарадње с Браниславом Кршићем. Предсједник “Просвјете” Чедомир Вишњић истакнуо је да је у “Просвјета” овој пјесничкој четворци издала десет књига пјесама, а да је у припреми још једна, док је пјесник Милош Ђурђевић дао осврт на стваралаштво четворице пјесника, истичући велике разлике у форми коју користе, али и у темама којима се баве. Вујћић је истакнуо значење сличних књижевних вечери, али и хвале вриједан однос “Просвјете” према пјесницима “с обзиром да и у Загребу и у Београду сви беже од поезије јер је мало ко чита или продаје”. Нагласио је да се у поезији врло брзо може видјети да ли је нетко пјесник или није.
Подсјетио је и на велик број пјесника поријеклом с Баније, од Спиридона Јовића, браће Мицић и Јованке Хрваћанин до Миће Јелића Грновића, али и оне који су тамо живјели и радили.
Кордић је подсјетио да је задњи пут на некој књижевној вечери у “Просвјетиној” загребачкој дворани био прије 22 године. Говорећи о изговору који користи у свом стваралаштву, Кордић је рекао да поезију и приче с Баније пише ијекавицом, а осталу прозу екавицом. “Јер уз банијски израз жгањац не могу да кажем леп или бео”, рекао је пјесник.
Публика је аплаузима пратила читање пјесама сваког од пјесника, прије свега Кршића, који, како је рекао Вишњић, све своје пјесме зна напамет.
“Окупљање банијских пјесника, значајне групе српских књижевника поникле с малог простора неколико села Баније, зовемо окупљањем банијског кружока поводом Дана побједе 9. маја. Није претјерано с обзиром на антифашизам Банијаца”, рекао је Вишњић након успјешног скупа.
“Основни циљ таквих вечери је да тим људима који данас живе у Београду, Новом Саду, Врбасу и Котор Варошу у БиХ буде нормално доћи овдје, а да и нама који смо у Загребу буде нормално да они долазе ту”, рекао је Вишњић и указао на нужност одржавања везе “Просвјете” са српским ствараоцима који су постали живући класици.
“Трудимо се да задржимо живу везу њих са дијелом народа који живи у Хрватској”, рекао је Вишњић и подсјетио да је Вујчић отишао студирати у Београд и тамо је остао, језично срастајући с новом средином, али да је задржао живу везу с Банијом о којој мисли и говори.
“Деветак такођер има везу с Банијом, али на други начин, Кршић долази на Банију јер му ту живи мајка, а Кордићу је све што је спјевао и написао, било везано уз Банију, иако и он живи у Београду”, рекао је Вишњић.

Ненад Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар