понедељак, 18. јун 2012.

Брујићева "Улица за самоћу"

Подгорица, (Срна) - Књижевна задруга Српског народног вијећа из Подгорице објавила је нову књигу пјесама Ђорђа Брујића, под називом “Улица за самоћу”.
Пјесника Ђорђа Брујића препознајемо као једног од најзначајнијих представника савременог српског пјесништва у Црној Гори. Његова нова пјесничка књига наставља поетску линију која се креће од оглашавања нерјешивог односа пјесничког субјекта и егзистенцијалног окружења, коју је Брујић започео већ својим првим књигама „Нови пусти дани“ и „Упутство за путовање“, да би је наредним књигама „Страх од шума“ и „Кућа на леду“ потврдио као трајну димензију онтолошког бескућништва. Књига је подијељена у пет поетских кругова - "Црвно лице светлости", "Црна песма у себи", "Повратак након прве похаре", "Језеро у три слике" и "Неразговетно време", који се тамним рефлективним садржајима трансформишу у низове интроспективних слика.
Медитативност Брујићевих пјесама, пажљива изнијансираност, брижљива редукованост исказа, удаљавање и успјешно заобилажење општих мјеста приликом грађења пјесме, изразита самосвијест о значају индивидуалног говора о теми прогнаних - увјерљив је и досљедан пјеснички искуствени доказ о моћи властите пјесме у безмјерном океану рањене тишине.
"Осјећање беспомоћности под сјенком свеприсутне језе, безгранично лутање кроз апокалиптично вријеме и апокалптични простор, у ходу према непронађеном уточишту ишчезавају у опорој спознаји да је након свих спољашњих и унутрашњих трагичних ломова и посрнућа преостала само неподношљива самотност, односно и Брујићева и наша колективна улица за самоћу.
Осјећајност у његовој поезији из пјесме у пјесму се распламсава у емотивни пламен, у чијој позадини само трепере обриси стварности. Након краткотрајних усхићења и зачудности новим окружењем овај пјесник се наново враћа сопственој безнадежној самоћи.Он у тој инфериорности успијева да дође до спокојства и ситних ужитака, којима сугестивно оплемењује и читаоце”, записао је о Брујићевом стваралаштву пјесник Небојша Деветак.
Ђорђе Брујић (Карловац, 1967) пише поезију, прозу и књижевну критику.
До сада је објавио књиге поезије: „Нови пусти дани”, „Страх од шума”, „Упутство за путовање”, „Кућа на леду” и „Улица за самоћу”, а приредио је и „Избор из савремене поезије Срба из Хрватске”.

Нема коментара:

Постави коментар