субота, 25. јун 2016.

Лауреати Ђорђе Брујић и Слободан Вучинић

Видовданска повеља за 2016. годину за свеукупан књижевни рад припала је књижевнику Слободану Вучинићу, док је Ђорђе Брујић ово угледно признање добио за збирку поезије „Последњег дана вече”, чији је издавач Књижевна задруга Српског националног савјета. Ову одлуку донио је једногласном одлуком жири у саставу јереј Предраг Шћепановић, представник Црквене општине Подгорице, Бећир Вуковић и Милица Краљ (предсједница), на састанку одржаном 22. јуна. 
Жири је одлучио да Захвалницу Трибине „Ријеч” УКЦГ додијели Духовном центру „Симеон Мироточиви”, институцији која је омогућила да се чује ријеч чланова Удружења књижевника Црне Горе и која је обескућеном писцу пружила адресу и кров над главом.
Награде ће бити уручене на традиционалном Видовданском пјесничком бдијењу у понедељак, 27. јуна, у 19 часова у Духовном центру „Симеон Мироточиви” на Немањиној обали, у Подгорици. Видовданско пјесничко бдијење започеће Видовданском бесједом, а потом ће чланови Удружења књижевника Црне Горе читати пјесме са видовданском тематиком.
Књижевно дјело Слободана Вучинића и његово вишедеценијско јавно дјеловање, слиједи највише етичке, традицијске и духовне принципе и по свом стваралачком опредјељењу припада оном језичком лирском замаху у коме централно мјесто заузима видовдански завјет. Оно је истовремено и непрекидно подсјећање на историјски, национални и искуствени оквир из чијег језгра опомиње праматерњи брижни глас који указује на кризна мјеста постапокалиптичног доба.
Књига пјесама Ђорђа Брујића „Последњег дана вече” наставља својеврсну егзистенцијалну путању изгона о коме пјеснички свједоче и његове претходне књиге „Нови пусти дани”, „Упутство за путовање”, „Страх од шума”, „Кућа на леду” и „Улица за самоћу”, чији се тамни тонови трансформишу у низове ретроспективних слика које изнова и изнова појачавају несигурну и изглобљену позицију јединке. Тема прогонства у пјесмама ове књиге потврђује се кроз резигнантно драматични издвојени лирски глас као потресно-поражавајућа трагична димензија онтолошког бескућништва, кроз не тако давно страдање и изгон српског живља са простора ауторовог вјековног завичаја.
У ужем избору за ово високо признање ове године нашле су се и књиге Данила Јокановића, Радојице Раја Булатовића, Вукића Гара Брајковића и Дарка Јововића. (Дан)

Нема коментара:

Постави коментар