уторак, 28. јун 2016.

Видовданска награда Ђорђу Брујићу

 
Књижевну награда Видовданска повеља уручена је књижевнику Ђорђу Брујићу за књигу поезије ,,Последњег дана вече“ , коју је објавила Књижевна задруга Српског националног савјета.
Видовданску повељу за књижевно дјело добио је Слободан Вучинић, док је ,,Видовданска ријеч“ уручена уредници културне рубрике Дана Вери Самолов.
Захвалница Трибине “Ријеч“ УКЦГ додијељена је Духовном центру „Симеон Мироточиви“ , институцији која је омогућила да се чује ријеч чланова Удружења књижевника Црне Горе и која је обескућеном писцу пружила адресу и кров над главом.
По оцјени жирија књижевна награда – Видовданска повеља Брујићу је додијељена након што је жири његово пјесничко остварење прогласио најбољом књигом објављеном између два Видовдана.


Ђорђе Брујић и предсједник УКЦГ Новица Ђурић

Жири је оцијенио да књига пјесама Ђорђа Брујића „Последњег дана вече“ наставља својеврсну егзистенцијалну путању изгона о коме пјеснички свједоче и његове претходне књиге“Нови пусти дани“, „Упутство за путовање“, „Страх од шума“, „Кућа на леду“ и „Улица за самоћу“, чији се тамни тоново трансформишу у низове ретроспективних слика које изнова и изнова појачавају несигурну и изглобљену позицију јединке. Тема прогонства у пјесмама ове књиге потврђује се кроз резигнантно драматични издвојени лирски глас као потресно/поражавајућа трагична димензија онтолошког бескућништва кроз не тако давно страдање и изгон српског живља са простора ауторовог вековног завичаја.
Награде - Видовданска признања добитницима је уручио пресједник Удружења књижевика Црне Горе Новица Ђурић.
Поред бројних писаца и културних јавних радника књижевној – Видовданској манифестацији испред Руског културног центра присуствовала је Анастасија Врбица. (Српске новине ЦГ)

Нема коментара:

Постави коментар