четвртак, 11. октобар 2012.

Будимпештанско вече посвећено Србима у Хрватској

Културни и документациони центар Самоуправе Срба у Мађарској угостио је прошле недјеље представнике Вијећа српске националне мањине Града Загреба, СКД-а “Просвјета” и Српског народног вијећа, у оквиру Мјесеца српске културе у Мађарској. Том приликом у центру Текелијанум – задужбини Саве Текелије у Будимпешти – одржано је и тематско вече посвећено Србима у Хрватској.
О данашњем политичком тренутку потоњих, с кратким уводом о претходеће двије деценије, излагао је Саша Милошевић, предсједник ВСНМ-а Града Загреба. Потом је новинар овог недјељника Игор Ласић представио књигу Анте Лешаје “Књигоцид” о уништавању књига у Хрватској 1990-их година. Ипак, посебан обол вечери дало је након тога отворење изложбе фотографија с попратним текстовима “Комора”, аутора Јовице Дробњака, фотографа “Новости”, и Чедомира Вишњића, предсједника “Просвјете”. Посриједи је серијал од 27 њихових радова, кроз читаву годину прикупљаних у једном српском селу на Банији, чијим је именом и названа изложба. Комора је карактеристична по данас већ раритетним, красним дрвеним кућама – али је притом ријеч о амбијенту трагичном због пустоши која је тамо завладала након љета 1995. године, када је мјесто расељено.
Тематско вече организирао је и водио Милан Ђурић, водитељ Културног и документационог центра. Окупљање које је походило неколико десетака заинтересираних, углавном Срба из Будимпеште, на концу се претворило у неформални разговор присутних, с генералним осјећајем да таква дружења требају бити чешћа већ и због квалитетнијег прекограничног информисања о споменутим темама. (Новости, Загреб)

Нема коментара:

Постави коментар