петак, 14. септембар 2012.

Дари Секулић Шантићева награда

Алекса Шантић је пјесник кога од његовог живота, а нарочито од његове смрти до данас ниједан пјесник у српској поезији није могао мимоићи. Због тога што је он један необичан, па скоро и јединствен примјер пјесника који се тако пјеснички држао традиције и културног бића српског народа. Добити његову награду много значи сваком пјеснику, то је још једна потврда да иде путем који већ дуго траје, а то је велики пут и велика слава српске поезије. Рекла је ово за "Глас Српске" угледна српска пјесникиња Дара Секулић, добитник награде "Алекса Шантић".
Признање јој је додијељено у оквиру "Шантићевих вечери поезије 2012" које у Мостару организује Српско културно и просвјетно друштво "Просвјета".
Одлуку о награди донио је жири на челу са пјесником Ђорђом Сладојем, претходним добитником овог признања.
- Можемо припадати, макар донекле Алекси Шантићу, а великом пјеснику не може се приближити нико, јер је он сам остао тако издвојен, али можемо ићи његовим трагом. Срећна сам да су у Мостару "Просвјета" и људи који су одлучивали о овогодишњој награди "Алекса Шантић" дали то признање мени јер ми је то потврда да слиједим оно што је велика вриједност српске поезије и да ићи тим трагом не може бити промашај. То може бити само још једна оригинална потврда онога што до сада чини великом српску поезију - каже Дара Секулић.
Награда ће јој бити уручена у суботу, 14. септембра, у Владичанском двору у Мостару када ће бити и затворене "Шантићеве вечери поезије 2012".
У оквиру манифестације "Шантићеве вечери поезије 2012 представљена је и збирка пјесама Алексе Шантића под називом "Ми знамо судбу".
Ова збирка објављена је на чешко-српском језику, а издавач је Удружење грађана "Лука Праг" из Чешке. (Глас Српске)

Антологије

Дара Секулић је аутор бројних књига и заступљена је у многим антологијама. Пјесме су јој превођене на многе језике. Добитница је и "Змајеве" награде за 1997. годину, први добитник награде "Саво Мркаљ", СПД "Просвјета" из Загреб за 2006. годину.

Нема коментара:

Постави коментар