четвртак, 16. новембар 2017.

Пјесме егзистенцијалне студи

Промоција књиге "Последњег дана вече" у Будви

У организацији НИП Арт прес из Будве, у прес центру хотела „Тре кане“ у Будви, промовисана је шеста књига писца, књижевног критичара и новинара из Подгорице Ђорђа Брујића “Последњег дана вече“, чији је издавач Књижевна задруга Српског националног савјета из Подгорице. „Нова Брујићева књига говори о потоњем прогону и погрому Срба из Хрватске, који је пјесник непосредно доживио и тематски је оквир овог особеног поетског свједочанства“, казао је, говорећи о Брујићевој књизи, књижевник Будимир Дубак. „Лативши се поменутог пјесничког свједочења, Брујић је сачекао да прође вријеме од тих збивања, да би са историјске дистанце могао објективизовати своје непосредне доживљаје и виђења тог трагичног искуства, којег је пребогата историја српског народа“, казао је Дубак.
„Јер“, како је рекао, „погром и изгони су наша историјска константа, о чему свједочи цјелокупна српска поезија, од најстаријих времена до данас“.
Дубак истиче да се Ђорђе Брујић прибројао том табору наших пјесника.
„Болна пјесничка приповијест, коју слиједимо од прве до последње пјесме у овој књизи, почиње готово идиличним стиховима:
“Хладио се сутон, мајка је ћутала миришући ваздух
Благ, мек, бео ваздух”…
Међутим та ваздушна бонаца је пролегомена за једно трагично путовање у олуји. Мајка, која силази “низ низ дирке од степеница”, најављује самотно путовање „Низ улицу као низ ветар“, нагласио је Дубак.
Напуштање куће као огњишта бића, рекао је Дубак, почетак је трајне егзистенцијалне студи која обузима обездомљеног човјека и поскитани народ.
"Пут без одморишта и заклона, постаје ¬'једина кућа без зидова'. У тој тужној колони, самоћа је оно што доминантно прати сваког човјека, коме се пјесник обраћа готово криком: “Човјече, сами човјече”рекао је, поред осталог, књижевник Будимир Дубак.
Пјесник Ђорђе Брујић је присутнима говорио своје стихове и разговарао са публиком, која је показала велико интересовање за његову поезију.
Ђорђе Брујић је објавио књиге поезије: "Нови пусти дани", "Страх од шума", "Упутство за путовање", "Кућа на леду", "Улица за самоћу" и "Последњег дана вече", а приредио је и књиге "Савремено српско пјесништво у Хрватској" и "Руска поезија друге половине 20. вијека".
Добитник је више књижевних и новинарских награда. (Српске новине ЦГ)

Нема коментара:

Постави коментар